Fight Club

Megosztás IWIW-en Megosztás Twitter-en Megosztás Facebook-on Share/Bookmark

Az élet Madagaszkáron is egy véget nem érő harc mindenkinek. Csakhogy ez a harc itt-ott azért különbözik ám egymástól. Nézzünk hát néhány jellegzetes példát:

1. Morengy
Tradícionális malagaszi (madagaszkári) box-szerű harcművészet. Minden ütés-típus megengedett megkötések nélkül. Lényegében minden ütés a test valamely létfontosságú részét célozza. Mivel nem ritka, hogy az egyik küzdő fél a "viadal" során meghal, külön törvény vonatkozik a gyakori harcokra.
 

2. Capoeira Madagascariensis
Eredetileg a 16. századi brazil harcművészeti játék, melyet a rabszolgák alakítottak ki. A játékot a malagaszi gyerekek továbbvitték, és továbbfejlesztették, bár az alapvető szabályok megmaradtak. Az alábbi képeken jól látszik, hogy a zene, a ritmus fontossága megmaradt, az ütemet biztosító síppal a szájában mutatja be a formagyakorlatot a "fighting circle" vezetője.
 

3. Cselgáncs (pontosabban Street Fight)
A cselgáncs vagy dzsúdó (japánul , nyugaton judo) a 19. század végén született japán küzdősport. Jellemzői a test-test elleni harc, az ellenfél földre dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának kifeszítése, illetve az ellenfél fojtása. A malagaszi gyerekek ezt a harcművészetet is előszeretettel űzik. Mivel az összecsapások többsége az utcán, informális keretek közt zajlik, a hagyományos szabályok használata kezd kikopni, helyette az "Egy szabály van, hogy nincs szabály" mentalitás látszik széles körben elterjedni.

beavisnail 5 hozzászólás
Címkék: madagaszkár

A bejegyzés trackback címe:

https://elmentekotthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr252118902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivády Gábor 2010.07.08. 08:15:55

Szia Barna!

Azt beszéltük meg, hogy Ázsiában találkozunk valahol, valamikor. Egyelőre azt tudom, hogy július 21-27 között Tajvanon leszek. Gondolom ez nagyon korai, meg minden, de megígértem, hogy szólok, ha megyek valamerre.

beavisnail 2010.07.08. 08:26:48

@Ivády Gábor: köszi a linket, jelentem tag vagyok egy-két éve, de itt nagyon nem használható, ahogy láttam... De rég néztem meg, megnézem, hátha most, hogy visszaköszönt a cím, működni fog:)
Jaja, a július kicsit korai még :D:D:D Inkább januártól lehet Ázsiában gondolkozni, legalábbis most úgy néz ki... Mit csinálsz te ott amúgy?

Ivády Gábor 2010.07.08. 18:09:31

Ha gondolod, akkor gyűjtést rendezünk neked egy kanapéra, amit majd mindig utánad küldünk. :)

Van egy InterParlamentáris Unio (IPU) nevezetű dolog, melynek sok tagozata van. Én többek között a magyar-tajvaniban vagyok, és most megyünk ki protokollálni, meg gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokat építeni. Tervezted, hogy Taipei-be is mész? Ha igen, akkor beszéljünk meg egy titkos helyet és hagyok ott neked valami titkos dolgot (mondjuk egy kanapét).

dalos 2010.07.09. 09:38:46

Most akadtam a blogodra és nem semmi, hogy ezt így bevállaltad! Nagyon jók az írásaid is, már várom a következőt!
Üdv. Tibi
süti beállítások módosítása